![](https://32b473cd63.cbaul-cdnwnd.com/61db0b699d7dcc91a11ea0212af4da42/200000078-68de7695b9/200000043.jpg?ph=32b473cd63)
Bezlepková strava
Bezlepková strava nejen pro bezlepkáře
O bezlepkové dietě se mluví většinou ve spojení s celiakií a alergií na lepek; méně se už ví, že je vhodná při onkologických onemocněních, při chorobách srdečních a nervové soustavy, při stavech dlouhodobé únavy a při rekonvalescenci.
Protože v naší obvyklé stravě je alfou - omegou pečivo a protože mouka používaná pro průmyslové pečení je šlechtěná tak, aby obsahovala co nejvíce lepku, s cílem co nejnadýchanějšího a nejvláčnějšího pečiva, znamená lepek zátěž i pro zdravý organismus.
Velmi zjednodušeně jde o to, že při trávení se výživa dostává do krve přes klky tenkého střeva; pokud ale potrava obsahuje přílišné množství lepku, nebo si tělo vytváří na lepek protilátky, dojde k tomu, že klky se zanesou (zalepí) a tělo nemůže výživné látky vstřebat, čímž dochází vlastně k podvýživě těla a k dalším poruchám. Mimochodem - kvalifikované odhady uvádějí, že jenom 10% celiaků o své diagnóze ví... více na www.bezlepkovadieta.cz
Bezlepková strava je většinou vnímána jako strava připravená z deproteinované pšenice upravené na povolenou hodnotu lepku. Mnohem přirozenější, zdravější a chutnější variantu nám ale sama příroda nabízí v přirozeně bezlepkových obilovinách a pseudoobilninách - jáhly, rýže, pohanka, kukuřice a amaranth.
V květnu 2011 vyšla kuchařka Přirozeně bez lepku a bez mléka, ve které najdete recepty na jídla z přirozeně bezlepkových obilovin, s verzí pro makrobiotiky a vegany, s návody na souběžnou přípravu obvyklé a dietní stravy. V kuchařce najdete průvodce surovinami a tepelnými úpravami, doporučené složení jídelníčku, terminologie týkající se bezlepkové a zdravé stravy, recepty na obvyklá jídla i na nepříliš známé využití celých zrn, na využití rostlinné bílkoviny - luštěnin a výrobků ze sóji místo masa, makrobiotické dezerty i zákusky a cukroví s ambicí nahradit oblíbené moučníky, tipy na rychlá jídla ze zbylých obilovin, na ranní obilné kaše, na jídla na cesty a podobně.
Na webu www.prirozenebezlepku.cz najdete podrobnější informace o kuchařce