Recepty

Bílá omáčka

Bílá omáčka
  Lehce osmaženou cibulku povaříme s vodou, ve které jsme rozmíchali hladkou kukuřičnou mouku (pozor - mouka od PRO- BIO je na omáčky velmi hrubě namletá). Přisypeme sojové  mléko s příchutí smetany, ochutíme Umeoctem a bílým nebo rýžovým Misem, rozmixujeme dohladka....

—————

Celozrnná rýže - základní recept

Celozrnná rýže - základní recept
  Vodu v poměru 2 : 1 k rýži dáme vařit a do vroucí vody přidáme špetku soli a propláchnutou, okapanou rýži. Teplotu varu stáhneme na minimum a pod pokličkou vaříme cca 45 minut,  nemícháme. Můžeme vařit s řasou Kombu pro rychlejší změknutí, nebo s 2 ks hřebíčku pro lepší...

—————

Cizrna s celerem a dýní

Cizrna s celerem a dýní
  Cizrna (nebo jiná luštěnina) uvařená podle základního receptu se povaří s celerem nakrájeným na proužky a dýní Hokaido na kostičky. Až zelenina změkne, odstaví se hrnec a ochutí se Tamari a Umeoctem, případně špetkou vloček Nori.

—————

Dýňové placky

Dýňové placky
  Hrnek uvařených obilovin (např. jáhly, rýže, pohanka nebo jejich mix), půl hrnku nahrubo nastrouhané dýně Hokaido, 4 lžíce oleje, 2 lžíce kukuřičného škrobu, sůl, hladká kukuřičná mouka - tolik, aby bylo těsto pevné. Tvarujeme koule a z nich placky, které pečeme na suché pánvi. Na fotce...

—————

Fazolový guláš

Fazolový guláš
Fazole: Šálek fazolí uvařit podle základního receptu Zelenina: na pánvi osmažit cibulku, přidat na kostičky, na nudličky mrkev (1 menší), ½ zelené papriky, rajče, pórek, nakrájenou petrželku - podusit, přidat uvařené fazole, lžíci kukuřičného škrobu – nesolíme, podle chuti přidáme sladkou papriku,...

—————

Gomasio

Gomasio
  1 díl mořské soli nasucho pražíme na pánvi tak dlouho, dokud je sůl silně cítit, potom přidáme 8 dílů černého sezamu a krátce opražíme spolu se solí. Po zchladnutí směs roztlačíme v hmoždíři, v Suribashi misce nebo krátce pomixujeme. V drti by mělo zůstat přibližně 20% semen...

—————

Jáhlový koláč s jablky

Jáhlový koláč s jablky
  1 šálek jáhel vařených podle základního receptu, nechat vychladnout (můžeme smíchat s uvařenou rýží nebo pohankou) 5 lžic oleje 1 šálek kukuřičné mouky hladké 3 lžíce jablečného koncentrátu ½ lžičky mleté skořice Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech s pečícím papírem,...

—————

Jáhly - základní recept

Jáhly - základní recept
Vodu v poměru 2 : 1 k jáhlům dáme vařit a do vroucí vody přidáme špetku soli a propláchnuté, okapané jáhly. Teplotu varu stáhneme na minimum a pod pokličkou vaříme 20 minut, nemícháme. Jáhly oproti návodům na obalech nepropařujeme vroucí vodou kvůli ztrátě důležitých živin, nýbrž ji jenom...

—————

Jahodník

Jahodník
  Korpus: 1 šálek kukuřičné krupice, 4 šálky vody, 3 lžíce oleje, kukuřičná mouka hladká, jablečný koncentrát, špetka skořice Z krupice uvaříme kaši v osolené vodě, potom vmícháme olej, mouku, jablečnou šťávu a skořici, rozprostřeme na plech s pečícím papírem na velmi tenkou placku a upečeme...

—————

Jahodový dortík

Jahodový dortík
  Piškot 1,5 šálku kukuřičné krupice, ¾ šálku hladké sojové mouky, 1 šálek nesířených rozinek (nebo obyčejné, proprané ve vařící vodě), 4 šálky vody, 3 lžíce oleje - rozinky rozmixujeme v šálku vody, přidáme vše ostatní a tuto řídkou směs nalijeme do vymazaného pekáče vysypaného...

—————

Kakaový jáhelník s ořechy

Kakaový jáhelník s ořechy
  Jáhly uvaříme v poměru s vodou 1:3, nenecháme je úplně vychladnout a přidáme javorový sirup, BIO kakao, tmavý karob, višňový koncentrát, skořici a po zamíchání natlačíme do studenou vodou vypláchnuté formy.  Necháme ztuhnout, potom vyklopíme a navrch rozprostřeme nastrouhané ořechy...

—————

Kuba

Kuba
  1 kg ječných krup (nebo pohanky) 0,5 kg hrachu řasa Kombu 2 hrnky sušených hub (namočíme a rozkrájíme) 2 velké cibule 2 ks petržele 2 lžíce oleje 4 stroužky česneku 1 lžíce majoránky 3 lžíce Tamari 2 lžíce Umeocta 1 lžička kmínu Hrách a kroupy uvaříme podle základních předpisů. Uvaříme...

—————

Kukuřičná polenta

Kukuřičná polenta
  Vodu v poměru 4 : 1 ke kukuřičné krupici dáme vařit. Do vroucí vody přidáme špetku soli a kukuřičnou krupici a promícháme. Za stálého míchání vaříme přibližně 10 - 20 minut do zhoustnutí, záleží na hrubosti krupice, která se hodně liší. Hotovou kaši ochutíme trochou Umeocta a...

—————

Kukuřičné koláčky

Kukuřičné koláčky
  Krupici v poměru 1:2 s vodou vaříme 10 minut na nejnižším plameni, necháme lehce zchladnout, vmícháme jáhlovou mouku, zázvor, koriandr a olej a hned tvoříme koláčky s důlkem, klademe je na plech s pečícím papírem. Plníme různými nádivkami nebo povidly. Ořechová nádivka:...

—————

Luštěniny - základní recept

Luštěniny - základní recept
  Luštěniny máčíme minimálně 4 hodiny, nejlépe přes noc, vodu z máčení vylijeme. Množství vody. Které použijeme k vaření, je přibližně takové, aby byly luštěniny ponořené. Do vroucí vody vložíme plátek řasy Kombu a vsypeme luštěniny, které vaříme pod pokličkou na nejmírnějším plameni...

—————

Makový koláč

Makový koláč
  Těsto 1 hrnek rýže vařené podle základního receptu, nechat vychladnout (můžeme smíchat s uvařenými jáhlami nebo pohankou) 5 lžic oleje 1 šálek kukuřičné mouky hladké 3 lžíce jablečného koncentrátu ½ lžičky mleté skořice   Všechny přísady smíchat, rozprostřít na plech...

—————

Mexické fazole

Mexické fazole
Fazole: Šálek fazolí namočit 8 hodin ve vodě, proprat, vařit v papiňáku s řasou Kombu (pro lepší trávení) 1 - 1,5 hodiny. Zelenina: na pánvi osmažit cibulku, přidat na kostičky nakrájené zelí (2 lžíce), na nudličky mrkev (1 menší) a nastrouhaný celer (2 lžíce) - podusit, přidat uvařené...

—————

Pohanka - základní recept

Pohanka - základní recept
  Vodu v poměru 2 : 1 k pohance dáme vařit a do vroucí vody přidáme špetku soli a propláchnutou, okapanou pohanku. Hrnec stáhneme z plotny, přikryjeme jej pokličkou, přes kterou přehodíme ručník a necháme pohanku bobtnat. Přibližně každých 5 minut hrnec přihřejeme, ale dáme...

—————

Pomazánka na jednohubky

Pomazánka na jednohubky
200 ml vařených bílých fazolí 3 lžíce olivového oleje 1 malá cibule 2 stroužky česneku 3 lžíce Umeocta 1 lžíce Miso pasty (nebo 2 lžíce Tamari) ze 1/3 citronu kůra 1 lžička oříškového másla 2 špetky zázvoru mletého 1/2 lžičky mletého kmínu podle chuti majoránka Podle potřeby kukuřičná...

—————

Špaldové karbanátky

Špaldové karbanátky
  1 hrnek špaldy zrno (stejný postup s ječnými kroupami) namočit min. na 8 hodin, vařit v papiňáku cca 1,5 hodiny s řasou Kombu, umlet (na masovém strojku) 2 lžíce kukuřičného škrobu 1 cibule nadrobno nakrájená česnek, majoránka 3 lžíce pohankové mouky hladké nebo polohrubé podle...

—————

Svíčková omáčka

Svíčková  omáčka
  Lehce osmažíme cibulku, na ni přidáme nahrubo nakrájenou mrkev, celer a petržel, krátce také osmahneme. Přidáme vodu - jen tolik, aby byla zelenina ponořená, a na nejmenším plameni vaříme 20 minut. K vaření přidáme bobkový list, nové koření a tymián (všechno koření můžeme provázkem svázat do...

—————

Vaření zeleniny

Vaření zeleniny
Přílohová zelenina  Přílohovou zeleninu navrstvíme do hrnce poté, co jsme dno hrnce zalili 1 – 2 centimetry vody a voda se začala vařit. Přidáme špetku soli a přikryjeme pokličkou. Teplotu stáhneme na minimum a vaříme cca 20 minut. Zelenina na polévku Zeleninu na polévku vkládáme do studené...

—————

Zapečené těstoviny

Zapečené těstoviny
Uvařené těstoviny smícháme s osmaženou cibulkou, nastrouhanou mrkví a petrželí, nakrájeným uzeným Temephem nebo Tofu, trochou kukuřičného škrobu nebo Arrowrootu, ochutíme Tamari a Umeoctem. Mpžeme přidat česnek, nakrájené zelí a podobně. Zapečeme, krájíme až po částečném vychladnutí. Podáváme s...

—————

Zapečené zelí

Zapečené zelí
1 šálek jáhel  vařených podle základního receptu (mohou být těstoviny) 1 šálek luštěnin vařených podle základního receptu 1/4 hlávky zelí 1 mrkev nastrouhaná 2 cibule lehce osmahnout pod pokličkou 2 lžíce kukuřičného škrobu 5 lžic umeocta 2 lžíce Tamari 5 lžic oleje (ne GMO) 100g uzeného tofu...

—————